Een beroepsopleidende leerweg (BOL) is een dagopleiding, waarbij je 5 dagen in de week naar school gaat. Gedurende de opleiding ga je (meerdere keren) op stage. Deze stage volg je bij een erkend leerbedrijf in het vakgebied. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd.

Het verschilt per bedrijf of je een stagevergoeding ontvangt en hoe hoog deze stagevergoeding is. Ook verschilt het per opleiding hoe vaak je op stage gaat. Wel bestaat er een afspraak waarin aangegeven wordt dat de student ten minste 20% van de BOL-opleiding uit stage moet bestaan. Deze afspraak maakt de BOL-opleiding zeer praktijkgericht.

Studieduur BOL-opleiding

De studieduur van een BOL-opleiding hangt af van het niveau van de opleiding. Hoe hoger het niveau, hoe langer de opleiding duurt. De specialistenopleiding is hierop een uitzondering. Een overzicht van studieduur per niveau:

  • Niveau 1: Assistenten- of entreeopleiding 1 jaar
  • Niveau 2: Basisberoepsopleiding 1 tot 2 jaar
  • Niveau 3: Vakopleiding 2 tot 3 jaar
  • Niveau 4: Middenkaderopleiding 3 jaar
  • Niveau 4: Specialistenopleiding 1 jaar

*Bij de bovenstaande vermelde studieduur gaat het om de standaardduur. Onderwijsinstellingen kunnen hiervan afwijken. Zo komen verkorte opleidingen veel voor.

Studiefinanciering en OV-chipkaart

Wanneer je een BOL-opleiding volgt heb je recht op een studentenreisproduct op de OV-chipkaart om naar school of stage te reizen.

Ben je 18 jaar of ouder? Dan heb je ook recht op studiefinanciering. Het bedrag wordt bepaald op basis van het inkomen van je ouders.

Als je een opleiding op mbo-niveau 3 of 4 doet en je behaalt je diploma binnen 10 jaar, dan krijg je de studiefinacniering en het reisproduct in de vorm van een gift. Haal je geen diploma binnenn 10 jaar, dan moet je alles (dus ook het reisproduct) terugbetalen.

Als je een opleiding op mbo-niveau 1 of 2 doet, dan is de hele studiefinanciering een gift. Ook als je geen diploma haalt binnen 10 jaar.

Studiekosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kun je een BOL-opleiding kosteloos volgen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent, moet de opleiding wel worden betaald. De studieboeken zijn niet inbegrepen bij de opleidingskosten.