Een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) is een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Gedurende de opleiding werk je gemiddeld 3 of 4 dagen per week bij een leerbedrijf en ga je 1 of 2 dagen naar school. Bij sommige opleidingen is het mogelijk dat de opbouw van de studie een andere vorm heeft. Hierbij krijg je een paar weken les en vervolgens ga je een paar maanden werken bij je leerbedrijf.

Door de manier van leren bij een BBL-opleiding doe je veel praktijkervaring op en verdien je vaak een salaris. De BBL-opleiding is ideaal voor mensen die het niet zien zitten om vijf dagen in de week naar school te gaan en die het leuk lijkt om veel praktijkervaring op te doen. Een voorwaarden om te starten met een BBL-opleiding is dat de student bij een erkend leerbedrijf terecht kan.

Studieduur BBL-opleiding

De studieduur van een BBL-opleiding hangt af van het niveau van de opleiding. Hoe hoger het niveau, hoe langer de opleiding duurt. De specialistenopleiding is hierop een uitzondering. Een overzicht van studieduur per niveau:

  • Niveau 1: Assistenten of entreeopleiding 1 jaar
  • Niveau 2: Basisberoepsopleiding 1 tot 2 jaar
  • Niveau 3: Vakopleiding 2 tot 3 jaar
  • Niveau 4: Middenkaderopleiding 3 jaar
  • Niveau 4: Specialistenopleiding 1 jaar

*Bij de bovenstaande vermelde studieduur gaat het om de standaardduur. Onderwijsinstellingen kunnen hiervan afwijken. Zo komen verkorte opleidingen veel voor.

Studiefinanciering en OV-chipkaart

Wanneer je een BBL-opleiding volgt, heb je recht op een studentenreisproduct op de OV-chipkaart om naar school of stage te reizen. Als je een BBL-opleiding volgt, kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering. Wel krijg je doorgaans een salaris van het leerbedrijf waar je 3 of 4 dagen per week werkt.

Studiekosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kun je een BBL-opleiding kosteloos volgen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent, moet de opleiding wel betaald worden. De BBL-opleiding wordt vaak betaald door het leerbedrijf waar de leerling werkt.

Kosten voor studieboeken zijn niet inbegrepen bij de opleidingskosten. Kosten voor studieboeken worden eveneens vaak betaald door het leerbedrijf van de student.

Meer interessante studiekeuzehulp artikelen lezen? Bekijk dan direct het overzicht.