Het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) heeft de Keuzegids mbo 2019 uitgebracht. In deze gids zet het CHOI op een rijtje welk soort mbo opleiding relatief goed verdienen en welke minder goed verdienen. Ook wordt inzichtelijk in welk vakgebied de meeste kansen voor een baan zijn.

De verschillen tussen salarissen met een mbo diploma

De verschillen zijn relatief groot. Uit onderzoek blijkt dat studenten die een mbo opleiding in de techniek of verpleging hebben afgerond relatief het beste uurloon krijgen. Zo verdient een student met een mbo diploma van een technische opleiding op zak ongeveer €19,40 per uur. Dit is een groot verschil met een student die bijvoorbeeld een kappersopleiding heeft afgerond. Met een dergelijk diploma verdient iemand ongeveer €7,40 per uur. Volgens de Keuzegids zal in de nabije toekomst geen sterke veranderingen voordoen in uurlonen van de verschillende vakrichtingen.

In het onderstaande overzicht kun je zien welke mbo opleiding doorgaans een relatief hoog uurloon met zich meebrengen, maar ook welke opleidingen een relatief laag uurloon opbrengen.

Meer interessante studiekeuzehulp artikelen lezen? Bekijk dan direct het overzicht.