Verspaner – Niveau 2

Niveau 2 2 jaar

Verspaner

Verspanen, dat klinkt als een super specialistisch beroep, en dat klopt! Om metaal te kunnen bewerken, bedien je als verspaner indrukwekkende apparatuur en geavanceerde machines. Met deze machines maak je de meest gave en specialistische producten.

Jij weet uit een stuk aluminium, staal of kunststof precies de gevraagde vorm te maken. En als verspaner kun jij dat tot op de millimeter precies!  Je maakt bijvoorbeeld onderdelen voor de auto’s, machines, hulpmiddelen en de lucht- en ruimtevaart.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding is een BBL opleiding. Dit betekent dat je 4 dagen per week praktijkervaring opdoet bij een erkend leerbedrijf. Dit bedrijf bevindt zich in een relevante branche en sluit aan bij jouw wensen. Ook volg je 1 dag per week les op school.

Erkend leerbedrijf

Voordat je met de opleiding start ga je eerst zelf op zoek naar een erkend leerbedrijf. Alle informatie die jij nodig hebt over een erkend leerbedrijf vindt je in het volgende artikel.

Wat zijn de startvoorwaarden?

Om te starten met de opleiding verspaningstechnoloog dien je tenminste aan één van de volgende voorwaarden te voldoen:

  • Vmbo: een diploma in de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

 

Check altijd even bij het opleidingsinstituut wat de exacte voorwaarden voor toelating tot de opleiding zijn. Dit kan namelijk per opleider verschillen.

Hoe ziet je werk er straks uit?

Je bent grotendeels zelfstandig aan het werk en overlegt met jouw leidinggevende over de werkzaamheden. Je bent in staat technische tekeningen te lezen en op basis van productspecificaties weet jij precies hoe de machine ingesteld moet worden om het materiaal te bewerken. Meten, weten en controleren. Je maakt perfecte producten die tot in de details kloppen!

Verspanen, iets voor jou?

Ben jij nauwkeurig, zorgvuldig, precies en wil je graag echt vakwerk leveren? Dan past deze opleiding helemaal bij jou! PS: er is superveel werk in deze branche, dus een mooie toekomst is gegarandeerd!

Competenties

Tijdens de opleiding komen de volgende competenties aan bod:

  • Controleren
  • Concentratie
  • Meten
  • Nauwkeurig
  • Communicatie
  • Technisch

Vervolgopleiding

Het diploma monteur mechatronica behaald? Leer dan door op niveau 3. De opleiding allround verspaner brengt je kennis naar een hoger niveau.

Bekijk in de onderstaande map het aantal aanbieders van deze opleiding en waar zij gevestigd zijn.

Wat leer je tijdens de opleiding?