Precisietechniek

Verspaningstechnoloog – Niveau 4

Als Verspaningstechnoloog doe je erg precies werk. Je werkt namelijk met high tech CNC draai- en...

Bekijk opleiding

Allround Verspaner – Niveau 3

Jij bent de specialist als het gaat om het schrijven van programma’s voor draai- en freesbanken....

Bekijk opleiding

Verspaner – Niveau 2

Verspanen, dat klinkt als een super specialistisch beroep, en dat klopt! Om metaal te kunnen...

Bekijk opleiding
Bekijk alle opleidingen


Precisietechniek

Binnen de vakrichting Precisietechniek is verspanen het vakgebied. Hierbij moet je verspanende technieken. Verspanen betekent het wegnemen van delen van het metaal door middel van slijpen, zagen of frezen en draaien. Je maakt van ruw materiaal complexe producten met een hoge nauwkeurigheid, tot wel 0,01 mm. Tegenwoordig gebeurt dat meestal op computergestuurde machines. Daarom leren wij jou programmeren. Maar als basis is conventioneel (handmatig) verspanen erg belangrijk om ‘gevoel’ te krijgen bij de diverse bewerkingen en het aanleren van diverse technieken. Tijdens de BBL opleidingen in de precisietechniek zal je daarom te maken krijgen met zowel conventioneel verspanen als CNC programmering.

Waar kom je precisietechniek tegen?

Tegenwoordig kom je overal precisietechniek tegen. Bijvoorbeeld in de lucht- en ruimtevaart, in ziekenhuizen, in televisiestudio’s en computerbedrijven. Dat betekent dat we absoluut niet meer zonder kunnen. Om maar even een beeld te geven: zonder precisietechniek zijn er geen knieprotheses en tandartsboor, geen International Space Station en geen scooters. Het feit dat bij een hoop producten verspaning tegenkomt, maakt het vak zo populair. Momenteel is er een tekort aan verspaners in Nederland, terwijl de vraag naar verspaners vanuit bedrijven toeneemt. Bij het afronden van een BBL opleiding in de vakrichting precisietechniek heb je dus een hoge kans op een uitdagende en goedbetaalde baan!

Bekijk de opleidingen die binnen dit vakgebied horen en ontdek of dit kansrijke vakgebied bij jou past. Er zijn een hoop opleiders die opleidingen aanbieden in precisietechniek, dus er zit er altijd eentje bij jou in de buurt!