Constructie, Lassen en plaatwerk

Allround constructiewerker

Allround constructiewerker – Niveau 3

Allround constructiewerker Als allround constructiewerker werk je aan de hand van werktekeningen,...

Bekijk opleiding
Allround lasser

Allround lasser – Niveau 3

Allround lasser Als allround lasser heb je een grote verantwoordelijkheid. Zonder goed laswerk...

Bekijk opleiding
Allround plaatwerker

Allround plaatwerker – Niveau 3

Allround plaatwerker Als allround plaatwerker werk je aan de hand van werktekeningen, schetsen of...

Bekijk opleiding
Basislasser

Basislasser – Niveau 2

Basislasser Met deze opleiding leer je alles op het gebied van lassen en het vervaardigen van...

Bekijk opleiding

Constructiewerker – Niveau 2

Als constructiewerker werk je met materialen als staal, roestvrijstaal en aluminium. Je hebt te...

Bekijk opleiding

Plaatwerker – Niveau 2

Als plaatwerker werk je in metaalbedrijven waar verschillende producten gemaakt worden, opgebouwd...

Bekijk opleiding
Bekijk alle opleidingen


Constructie

Tijdens een mbo opleiding in de vakrichting Constructie leer je de technische tekeningen lezen, zodat je weet wat er precies van je verwacht wordt. Ook leer je materialen kennen als staal en aluminium. Je werkt nauwkeurig, precies en systematisch. Je schakelt snel tussen verschillende werkzaamheden en bedenkt steeds vernieuwende oplossingen. Je komt je afspraken na in je werk en communiceert goed. Een diploma in de vakrichting Constructie biedt veel kansen op de arbeidsmarkt.

Natuurlijk komen ook de technische aspecten aan de beurt tijdens een opleiding in de richting Constructie. Werkzaamheden kunnen onder andere bestaan uit; snijbranden, zagen, slijpen en lassen. Omdat je met grote apparaten en machines werkt, komt veiligheid ook aan bod tijdens één van deze opleidingen. Tenslotte leer je hoe je constructies monteert zodat het product kan worden opgeleverd.

Overigens behoren de vakken Nederlands, rekenen en burgerschap standaard bij vrijwel alle opleidingen in deze vakrichting. Ook kun je vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren in het door jou gewenste onderdeel.

Met een diploma in de vakrichting Constructie kun je gaan werken in de constructiebouw, machinebouw, apparatenbouw en transportmiddelenindustrie en scheepsbouw. Je gaat aan de slag met het maken van producten zoals; onderstellen, frames, mallen, machineonderdelen, hekken en meer metalen producten. Ook producten van andere materialen worden soms door een constructiewerker vervaardigd. Meestal maak je de losse onderdelen op de werkplaats van het bedrijf waar je werkt, en maak je er een geheel van op de plek waar de constructie of machine komt te staan. Een constructiewerker is nauwkeurig en werkt systematisch.

Lassen

Tijdens één van de mbo opleidingen lassen ga je aan de slag met het uitvoeren van productielaswerk, lasnaden van lasverbindingen voorbereiden, uitvoeren van allerlei werkzaamheden voor het samenstellen van constructies. Maar ook de lasnaadvoorbereiding, meten en het voorbereiden van je werk. Daarnaast leer je alles over de materialen die je gebruikt en inhoudelijke vak theorie.

Naast de beroeps gerelateerde vakken krijg je bij vrijwel alle opleidingen met betrekking tot lassen ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven de opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een vervolgopleiding.

Wat heb je nodig om te starten met een opleiding lassen?

Het is een pluspunt als je aanleg hebt voor techniek. Je beschikt over ruimtelijk inzicht en je bent flexibel inzetbaar. Wat je met je ogen ziet, kun je met je handen maken. Je kunt planmatig, systematisch, nauwkeurig en geconcentreerd werken. Je doet graag dingen in teamverband maar vindt het ook leuk om alleen te werken. Over je werk kun je ook goed met anderen communiceren. Je hebt geen moeite met afwisselend werk en -omstandigheden en je kunt goed omgaan met werkdruk. Bovendien heb je aandacht voor veiligheid en milieu.

Gecertificeerde producten

In een later stadium van één van de opleidingen maak je vooral laswerk dat gecertificeerd moet worden. Dit betekent dat het product een bewijs van veiligheid krijgt. Hiervoor heb je een VGA-certificaat nodig. Een gecertificeerd product wordt vaak in beperkte oplagen gemaakt. Je doet dus niet steeds hetzelfde werk. Er worden hoge kwaliteitseisen gesteld dus jouw vakmanschap is heel belangrijk.

Wat is het toekomstperspectief?

Vaak ga je aan de slag met productiewerk. Meestal maak je hele series van eenzelfde product. Je kunt je verder ontwikkelen tot meewerkend leidinggevende, werkvoorbereider, lasspecialist of lascoördinator.

Plaatwerk

Wanneer je kiest voor één van de mbo opleidingen in de vakrichting plaatwerk dan zijn een goed ruimtelijk inzicht en technische aanleg pluspunten. Deze pluspunten zullen goed van pas komen tijdens je opleiding. Je werkt nauwkeurig en gestructureerd. Je maakt plaatwerkproducten voor plaatconstructies en stelt deze constructies vervolgens ook samen. Je werkt vaak met plaatwerk tot drie millimeter dikte van roestvrijstaal, staal en aluminium. Je werkt in teamverband of alleen. Ook controleer je elkaars werk om de kwaliteit van de producten zo hoog mogelijk te houden.

Tijdens één van de opleidingen in de vakrichting plaatwerk en later in het werkveld ga je aan de slag met laser-, plasma- of waterstraal snijmachines, kant- en zetbanken, profielbuigmachines en diverse lasmethodes. Je kunt CNC-gestuurde machines (computer numerical control) niet alleen bedienen, je leert ook de benodigde CNC-programma’s te schrijven en te testen. Deze computergestuurde regeling zorgt dat machines snel en nauwkeurig stukken metaal, kunststof of hout kunnen snijden.

Na het behalen van je diploma voor één van de opleiding in de vakrichting plaatwerk kun je aan de slag in onder andere; de machine-industrie, bouw, scheepsbouw of bij een staalbedrijf.