Allround plaatwerker – Niveau 3

Niveau 3 3 jaar

Allround plaatwerker

Als allround plaatwerker werk je aan de hand van werktekeningen, schetsen of mondelinge opdrachten. Je maakt producten die zijn opgebouwd uit platen welke je in bepaalde vormen en profielen gaat bewerken. Deze producten worden bijvoorbeeld gebruikt in de constructie- en apparatenbouw, telecommunicatie en computerindustrie. Je hebt kennis van de eigenschappen van de materialen nodig, zodat je hiermee in het productieproces rekening kunt houden. Heb jij belangstelling voor metaalbewerking? Wil je producten maken van of met plaat- en profielmateriaal? Lijkt het je leuk om te lassen, zagen en knippen in staalplaat of RVS? Wil jij werken aan de hand van werktekeningen en mondelinge instructies? Schrijf je in voor de opleiding allround plaatbewerker!

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding is een BBL opleiding. Dit betekent dat je 4 dagen per week praktijkervaring opdoet bij een erkend leerbedrijf. Dit bedrijf bevindt zich in een relevante branche en sluit aan bij jouw wensen. Ook volg je 1 dag per week les op school.

Wat zijn de startvoorwaarden?

Om te starten met de opleiding verspaningstechnoloog dien je tenminste aan één van de volgende voorwaarden te voldoen:

  • Kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo
  • Theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo
  • Gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen
  • Je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Check altijd even bij het opleidingsinstituut wat de exacte voorwaarden voor toelating tot de opleiding zijn. Dit kan namelijk per opleider verschillen.

Erkend leerbedrijf

Voordat je met de opleiding start ga je eerst zelf op zoek naar een erkend leerbedrijf. Alle informatie die jij nodig hebt over een erkend leerbedrijf vindt je in het volgende artikel.

Welke vakken krijg je

Tijdens de opleiding volg je minimaal de volgende vakken:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Taal
  • Beroepshouding

Naast vaste vakken volg je ook keuzevakken. Met keuzevakken kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.

Wat leer je tijdens de opleiding?