In het mbo bestaan twee verschillende soorten leerwegen namelijk, de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) en de beroepsopleidende leerweg (BOL). In dit artikel leggen we uit wat het verschil tussen BOL en BBL precies is.

Een handig ezelsbruggetje om het verschil tussen een BBL-opleiding en BOL-opleiding te onthouden: De ‘B’ van BBL staat voor bedrijf, de ‘O’ van BOL staat voor onderwijs.

Hoe ziet het studietraject van een BBL-opleiding eruit?

Een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) is een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Gedurende de opleiding werk je gemiddeld 4 dagen per week bij een leerbedrijf en ga je 1 dag naar school. Bij sommige opleidingen is het mogelijk dat de opbouw van de studie een andere vorm heeft. Hierbij krijg je een paar weken les en vervolgens ga je een paar maanden werken bij je leerbedrijf. Een voorwaarden om te starten met een BBL-opleiding is dat de student bij een erkend leerbedrijf terecht kan.

Door de manier van leren bij een BBL-opleiding doe je veel praktijkervaring op en verdien je vaak een salaris. De BBL-opleiding is ideaal voor mensen die het niet zien zitten om vijf dagen in de week naar school te gaan en die het leuk lijkt om veel praktijkervaring op te doen. 

Studiefinanciering en OV-kaart tijdens BBL-opleiding

Als je een BBL-opleiding volgt kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering. Wel krijg je doorgaans een salaris van het leerbedrijf waar je gemiddeld 4 dagen per week werkt.


Bekijk snel welke techniekopleiding het beste bij jou past.


Studiekosten BBL-opleiding

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kun je een BBL-opleiding kosteloos volgen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent moet de opleiding wel betaald worden. De BBL-opleiding wordt vaak betaald door het leerbedrijf waar de leerling werkt. 

Kosten voor studieboeken zijn niet inbegrepen bij de opleidingskosten. Kosten voor studieboeken worden eveneens vaak betaald door het leerbedrijf van de student.

Hoe ziet het studietraject van een BOL-opleiding eruit?

Een beroepsopleidende leerweg (BOL) is een dagopleiding, waarbij je 5 dagen per week naar school gaat. Gedurende de opleiding ga je (meerdere keren) op stage. Deze stage volg je bij een erkend leerbedrijf in het vakgebied. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. 

Het verschilt per bedrijf of je een stagevergoeding ontvangt en hoe hoog deze stagevergoeding is. Ook verschilt het per opleiding hoe vaak je op stage gaat. Wel bestaat er een afspraak waarin aangegeven wordt dat de student tenminste 20% van de BOL-opleiding uit stage moet bestaan. Deze afspraak maakt de BOL-opleiding zeer praktijkgericht.

Studiefinanciering en OV-chipkaart tijdens BOL-opleiding

Wanneer je een BOL-opleiding volgt heb je recht op een OV-chipkaart met studentenreisproduct om naar school of stage te reizen. Ben je 18 jaar of ouder? Dan heb je ook recht op studiefinanciering. Het bedrag wordt bepaald op basis van het inkomen van je ouders. Wanneer je de studie afrondt wordt het bedrag dat je door de tijd heen hebt ontvangen kwijtgescholden. 

Studiekosten BOL-opleiding

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kun je een BOL-opleiding kosteloos volgen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent moet de opleiding wel worden betaald. De studieboeken zijn niet inbegrepen bij de opleidingskosten.

Studieduur van de opleidingen

De studieduur van een beide opleidingen ziet er vrijwel hetzelfde uit. De studieduur hangt af van het niveau van de opleiding. Hoe hoger het niveau, hoe langer de opleiding duurt. De specialistenopleiding is hierop een uitzondering. Een overzicht van studieduur per niveau:

  • Niveau 1: Assistenten of entreeopleiding 1 jaar
  • Niveau 2: Basisberoepsopleiding 1 tot 2 jaar
  • Niveau 3: Vakopleiding 2 tot 3 jaar
  • Niveau 4: Middenkaderopleiding 3 jaar
  • Niveau 4: Specialistenopleiding 1 jaar

*Bij de bovenstaande vermelde studieduur gaat het om de standaardduur. Onderwijsinstellingen kunnen hiervan afwijken. Zo komen verkorte opleidingen veel voor.

Schematisch overzicht verschil tussen BOL en BBL

In het onderstaande schema wordt het verschil tussen BOL en BBL opleidingen weergeven.

OnderwerpBBL-opleidingBOL-opleiding
Voorwaarden starten met opleidingDe student beschikt over een erkend leerbedrijf waar hij of zij terecht kan.Geen werkplek nodig om te starten met een opleiding.
Studietraject4 dagen in de week werken en 1 dag in de week school. De verdeling praktijk-school is 80-202 dagen stage en 3 dagen in de week naar school. De verdeling praktijk-school is 30-70 
Manier van lerenLeert voornamelijk door theorie.Leert voornamelijk door ervaringen uit de praktijk.
Salaris/StagevergoedingDe student beschikt over een arbeidscontract met een salaris.De student ontvangt (in de meeste gevallen) een stagevergoeding.
StudiekostenStudiekosten worden doorgaans (niet altijd) betaald door het leerbedrijf waar de student werkt.Studiekosten worden door de student (of zijn/haar ouders) zelf betaald.
StudiefinancieringGeen recht op studiefinanciering.Recht op studiefinanciering van 18 jaar en ouder.
OV-chipkaartRecht op een OV-chipkaart met studentenreisproduct.Recht op een OV-chipkaart met studentenreisproduct.

Meer interessante studiekeuzehulp artikelen lezen? Bekijk dan direct het overzicht.