Het kiezen van een geschikt stagebedrijf is nog niet altijd zo eenvoudig. Het volgende artikel helpt jou op weg bij het kiezen van een geschikt leerbedrijf.

MMB-opleiding – erkend leerbedrijf

Doe je een mbo-opleiding? Kijk dan goed of het bedrijf waar je wilt gaan solliciteren een erkend leerbedrijf is. De Wet Educatie en beroepsonderwijs verplicht mbo-studenten namelijk het praktijkgedeelte (de stageperioden) van hun opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf. Dit noemen we de beroepspraktijkvorming (BPV). Het bedrijf waar je stage wilt lopen dient ‘geaccrediteerd‘ te zijn voor het crebonummer dat op je Onderwijsovereenkomst staat. Dat wil zeggen dat het bedrijf door het kenniscentrum van de branche erkend moet zijn als leerbedrijf. Wanneer je wilt weten of een bedrijf erkend is door het kenniscentrum, neem dan contact op met de BPV-coördinator van je opleiding of kijk op de website van stagemarkt (stagemarkt.nl).

Het erkend leerbedrijf voldoet minimaal aan de volgende voorwaarden:

  1. Het bedrijf biedt de student een goede en veilige werkplek die aansluit bij zijn/haar opleiding. Daar oefent de student werkprocessen en werkzaamheden uit waarvoor hij/zij in opleiding is.
  2. De stagebegeleider (praktijkopleider) is bekend met de eisen en voorwaarden van een erkend leerbedrijf. Hij of zij kan de student op juiste wijze aansturen en begeleiden tijdens het proces op de werkvloer. Het erkend leerbedrijf maakt tijd, ruimte en middelen vrij om de student zo goed mogelijk te begeleiden.
  3. Het erkend leerbedrijf is bereid om samen te werken met de school en SBB en deelt de daartoe benodigde informatie.
  4. Het erkend leerbedrijf gaat akkoord met een vermelding van haar bedrijfsgegevens op Stagemarkt.nl. Dit is een website waar studenten een leerplaats stage of leerbaan (BBL) zoeken in het MBO.

BBL – geen verplichte arbeidsovereenkomst

Bij een BBL-opleiding is de werkgever (het leerbedrijf) wettelijk gezien niet verplicht om een arbeidsovereenkomst op te stellen.

Opleiding en stage

De door jou gekozen stage moet in dezelfde richting zijn als de opleiding die je volgt. Bij een BBL-opleiding moeten theorie en praktijk op elkaar zijn afgestemd. Daarnaast moet je werken bij een erkend leerbedrijf.

Cao van toepassing

Kijk altijd goed of er een cao van toepassing is, bedrijven zijn verplicht om zich te houden aan de afspraken die in een cao vastgelegd zijn. Soms staan hierin ook afspraken over stagevergoedingen.

VOG

In sommige gevallen heb je een VOG nodig om stage te kunnen lopen. Dit is een bewijs dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in je leven (die zijn vastgelegd).

Stageovereenkomst of arbeidsovereenkomst

Lees voor het ondertekenen altijd goed je stageovereenkomst, praktijkovereenkomst of praktijkovereenkomst door. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Als het om een stage voor een langere periode gaat, kan je vragen naar de mogelijkheden voor een meeloopdag binnen het bedrijf. Zo krijg je een goede indruk of het bedrijf echt bij je past.

Solliciteren voor een stage

Zorg dat je sollicitatiebrief er verzorgd uitziet. Laat de brief door iemand checken op spelfouten voordat je hem verstuurt. Spelfouten staan slordig en maken de kans kleiner dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Bedrijven vinden het ook belangrijk dat je in een sollicitatiebrief goed motiveert waarom je juist zo graag bij hun stage wilt lopen. Als je duidelijk kunt onderbouwen waarom jij de juiste persoon bent, zul je zeker uitgenodigd worden voor een gesprek.

Stageplek

Sommige stageplekken zijn populairder dan anderen. Wij raden daarom ook aan te kijken naar de iets minder populaire stageplekken of om ‘open’ sollicitaties te sturen. Dat vergroot de kans op een stageplaats.

Mocht je uitgenodigd worden voor een gesprek, zorg dan dat je representatief voor de dag komt. Neem ook de vacature, je CV, sollicitatiebrief en eventueel cijferlijsten mee. Zo ziet een werkgever dat je goed voorbereid bent. Mochten ze vragen of jij nog vragen hebt, dan kan je een stagevergoeding voorzichtig ter sprake brengen.

Meer interessante studiekeuzehulp artikelen lezen? Bekijk dan direct het overzicht.