OBM Midden Nederland Eerste monteur mechatronica – Niveau 3

Walter Nieboer Nieuwegein, 22 jaar

Walter Nieboer is werkzaam bij Rohaco, een van de leerwerk bedrijven van OMB Midden-Nederland. Hij loopt hier stage voor zijn hbo opleiding Robotica & Mechatronica en zit inmiddels in het 3e jaar.

Interview.

 • Met de hakken over de sloot

  Walter is als havist op het Cals College in IJsselstein met de hakken over de sloot geslaagd. Gezien hij niet zeker wist of hij dit zou halen, moest hij last minute zich oriënteren op een vervolgstap. Hij twijfelde tussen werken, een tussenjaar werken in de supermarkt, hiermee wat geld verdienen en dan doorleren of het volgen van een mbo opleiding. Walter koos voor de laatste optie en volgde via OBM bij ROC Midden Nederland in Nieuwegein de versnelde technologieroute gevolgd. Mechatronica in 2 jaar. Dit heeft goed uitgepakt, zo geeft hij aan.

 • Propedeuse in 1 jaar!

  Zijn praktische kennis die hij op deed bij FROMM, zijn leerwerkbedrijf kwam goed van pas. ‘Er was op de HBO vrijwel niemand die weet wat een M8 bout is. Ik had een goede basis door mijn ervaring bij FROMM. Hierdoor haalde ik mijn propedeuse in 1 jaar. Vooraf zat ik hier wel over in na een intensieve periode op de havo, maar door de kennis die ik tijdens mijn BBL studie heb opgedaan had ik de juiste bagage en was deze onrust helemaal niet nodig. Door te kiezen voor werken en leren heb ik ook aan mijn discipline kunnen werken. Dat was op mijn 17e wel nodig ;-)’

 • Toekomstplannen

  Na zijn hbo studie geen master voor Walter. Na alle schooljaren kijkt hij uit naar een baan bij een niet al te groot, maar wel vooruitstrevend bedrijf als Rohaco waar hij zich met software en robotica bezig kan houden en zich hierin kan ontwikkelen bijvoorbeeld door een traineeship te volgen. In zijn vrije tijd kun je Walter regelmatig tegenkomen op zijn racefiets op hardlopend in de buurt van Vianen.

 • Een niet alledaagse stap vooruit

  Een inspirerend voorbeeld dat laat zien dat BBL als tussenstap naar een hbo opleiding een prima keuze kan zijn. Zeker als je met veel pijn en moeite de havo hebt gehaald. Dit wordt helaas nog steeds vaak als een stap terug gezien, terwijl met de praktische kennis die je leert je een duidelijke voorsprong hebt op de hbo, zoals Walter zelf ook heeft ervaren. Bovendien is de uitval van havo leerlingen die hbo gaan doen enorm het 1e jaar, wat de motivatie om toch door te leren niet bevordert. Walter wil zijn verhaal en zijn keuzes graag delen met leerlingen die voor dezelfde keuze staan. Waar mogelijk zal hij ons helpen bij voorlichting aan havisten.

Lees meerVerberg
Naar opleiding
Of bekijk de opleider

Meer interviews meer leerlingen.

Stan Castelijns

Pascal Loomans

Emily Brouwer

Mitch Habraken

Kevin Nijholt

Lennard van Putten

Sharon Stevens