Tijdens je BBL-opleiding werken bij een erkend leerbedrijf

Wanneer je kiest voor een BBL-opleiding ga je doorgaans 3 of 4 dagen per week werken bij een bedrijf. Het aantal dagen dat je per week werkt is afhankelijk van de opleiding die je volgt. De andere 2 dagen van de week ga je naar school. Voor deze werkdagen heb je een geschikte leerwerkplek of een leerbaan bij een leerbedrijf nodig. In de meeste gevallen helpt het opleidingsinstituut waar jij jouw opleiding volgt je met het vinden van een geschikt erkend leerbedrijf.

Een erkend leerbedrijf zoeken is een vereiste

Een geschikt leerbedrijf is een bedrijf dat een erkenning van het SBB heeft om leerlingen op te leiden. Op www.stagemarkt.nl kun je nakijken of het bedrijf waar je wilt gaan werken voor jouw opleiding erkend is. Als een bedrijf (nog) niet erkend is dan kan er vaak een erkenning aangevraagd worden. De meeste opleidingsinstituten kunnen een potentiële werkgever helpen met het aanvragen van een erkenning.

De opleider helpt je met het vinden van een erkend leerbedrijf

Voordat je gaat werken dien je een erkend leerbedrijf te vinden. Als je zelf geen succes hebt met het vinden van een erkend leerbedrijf is dat heel vervelend. Je kunt dan het opleidingsinstituut waar jij een opleiding volgt vragen om te helpen bij het vinden van een geschikt erkend leerbedrijf. De meeste opleiders hebben een goed netwerk van erkende leerbedrijven.

Het sollicitatiegesprek

Wanneer je een geschikt erkend leerbedrijf hebt gevonden ga je solliciteren. Indien jouw opleider een geschikt leerbedrijf voor je heeft gevonden kun je bij hen de contactgegevens opvragen. Als het leerbedrijf denkt plek voor je te hebben dan word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek of sollicitatiegesprek. Sta je hiervoor open dan kun je het gesprek zelfs samen met je opleider voorbereiden. Na het gesprek zul je binnen enkele dagen horen of je aan de slag kunt.

Een arbeidsovereenkomst en salaris

Ben je aangenomen bij het erkend leerbedrijf dan biedt het leerbedrijf je een leerarbeidsovereenkomst aan. Je treedt per direct in dienst bij het leerbedrijf en ontvangt maandelijks salaris. Je krijgt een leerarbeidsovereenkomst, meestal voor de duur van je opleiding, waarin je arbeidsvoorwaarden beschreven zijn. In deze arbeidsvoorwaarden staat informatie over wat je verdient, hoeveel vakantiedagen je hebt en aan welke regels je moet houden.

Je leerbedrijf of werkgever betaalt je opleidingskosten

Het leerbedrijf betaalt jouw opleiding. Hier vallen ook de kosten voor boeken onder en als het nodig is die van je beschermingsmiddelen, werkschoenen en overall. Soms moet je een studieovereenkomst ondertekenen. Hierin staat dat je (een deel) van je opleiding terug moet betalen als je eerder stopt met je opleiding of zelf besluit om weg te gaan bij het bedrijf. Heb je vragen over  je studieovereenkomst, neem dan contact met ons op.

Begeleiding tijdens het traject

Tijdens je periode bij het leerbedrijf wordt je begeleid door een persoon binnen het bedrijf. Hij of zij legt uit wat je moet doen en beoordeelt je werk. Ook kun je bij deze persoon terecht als je vragen hebt. Een aantal keer per jaar komt de contactpersoon binnen jouw opleidingsinstituut langs voor een gesprek. In het gesprek met jou en je praktijkopleider wordt je voortgang en werkzaamheden binnen het bedrijf besproken. 

Starten met een BBL-opleiding zonder erkend leerbedrijf

Is het niet gelukt om voor de deadline een geschikt leerbedrijf te vinden? Dan ga je in gesprek met je contactpersoon binnen het opleidingsinstituut hoe het verder gaat. In een dergelijke situatie wordt vaak gekozen om (alvast) te starten met een BOL-opleiding. Ondertussen ga je actief op zoek naar een geschikt erkend leerbedrijf. Zodra je een geschikt bedrijf gevonden hebt kun je overstappen naar de gewenste BBL-opleiding.

Wat als het leerbedrijf niet bevalt?

Het is mogelijk dat je het niet naar je zin hebt bij je werkgever. Bijvoorbeeld doordat de verwachting die je van te voren had anders uitvallen. Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen waar dit aan ligt. Het is belangrijk om dit te bespreken met je praktijkopleider en samen tot een oplossing te komen. Het is ook mogelijk om je onvrede te bespreken met je contactpersoon binnen het opleidingsinstituut. Samen bekijken jullie de situatie en kan gezocht worden naar een oplossing. Mocht het zover komen dat je het leerbedrijf wilt verlaten, dan is het belangrijk dat dit op nette wijze gebeurt. Het opleidingsinstituut is vrijwel altijd bereid je hierbij te helpen.

Na je opleiding in dienst bij je leerbedrijf

In meer dan 80% van de gevallen blijft een leerling na het afronden van zijn of haar opleiding bij het leerbedrijf of de werkgever waar hij of zij de opleiding gedaan heeft werken. Bijna alle werkgevers willen graag dat je blijft en hebben daarom ook in je opleiding geïnvesteerd. Na afloop van je leerarbeidsovereenkomst krijg je dan een tijdelijk of zelfs een vast contract.

Meer interessante studiekeuzehulp artikelen lezen? Bekijk dan direct het overzicht.